×
TRAŽI

Priprema za teška vremena

Biblija pridaje veliku važnost vašem umu. „ Naučiste “, rekao je apostol Pavle svojim hrišćanskim prijateljima, „ I da se obnovite duhom uma svog, “ (Efešanima 4: 21,23). „ I ne vladajte se prema ovome veku, nego se promenite obnovljenjem uma svog, ...“ napisao je za drugu crkvu (Rimljanima 12:2).

Želite da služite Hristu. Ali ponekad je teško kada vaš život - posebno vaš misaoni život - nije u skladu sa hrišćanstvom. Ne možete pogledati televiziju, voziti se na posao ili provesti ručak sa saradnicima, a da vas ne bombarduju porukama koje protivreče ili ismevaju vašu veru. Tako vaš um lako može postati talac tih misli.

Biblija takođe govori o vašim željama i volji, nazivajući ih vašim srcem. Najveća zapovest je da volite Gospoda svim srcem. Gde ti je srce, tamo je i tvoje blago, objasnio je Isus. Pavle je napisao: "...tražite ono što je gore gde Hristos sedi s desne strane Boga... a ne što je na zemlji." (Kološanima 3:1-2)

Ipak, možda ćete ponoviti reči proroka Jeremije: " Srce je prevarno više svega i opako: ko će ga poznati?" (Jeremija 17:9)

Bog vam je dao sredstvo za pročišćavanje uma i za promenu srca. Dao vam je Bibliju. Njen efekat u vašem životu se povećava kada je pamtite.

Sotona je kušao Isusa nakon četrdeset dana posta u pustinji. Isus je prekoravao Sotonu, svaki put kad je bio u iskušenju, citirajući iz knjige 5. Mojsijeve. Rekao je: " Pisano je: Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih." (Matej 4:4)

Dva dela iz Biblije koja sam zapamtio bili su moja duhovna utočišta kada sam se suočio sa iskušenjem: " Kako će mladić očistiti put svoj? Vladajući se po Tvojim rečima. U srce svoje zatvorio sam reč Tvoju, da Ti ne grešim." (Psalam 119:9,11) Nisam više mladić, ali se ipak mogu poistovetiti sa mladićevom željom da ostane čist. Isus se molio za Svoje učenike: " Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina." (Jovan 17:17) Memorisanjem Svetog pisma transformišete svoje mišljenje i usred iskušenja se usredsređujete na prave stvari.

Zapamtiti Bibliju. Možete zamisliti učenjaka sakrivenog na zabačenom mestu bogoslovije ili neko dete koje recituje stihove naučene napamet iz Nedeljne škole. Sada stavite na stranu ove zamisli. Memorisanje Svetog pisma je od vitalnog značaja za vaš duhovni rast. Možda zvuči nedostižno - jer ste previše zauzeti ili stari za pamćenje bilo čega. Ali, da li je to baš tako?

Psiholog Tim LaHaye objašnjava da naša strepnja oko memorisanja nije toliko mentalna blokada koliko blokada ambicija: „Ako bih tražio vašu adresu ili broj telefona, ne biste imali problema da se podsetite. Svako ko to može uraditi, može i da pamti biblijske stihove. Iskreno, pamćenje podrazumeva naporan rad, ali on daje veću direktnu korist vašem duhovnom životu od bilo koje druge poznate metode proučavanja Biblije “.1

Psalam 1 opisuje osobu koja pamti Božiju Reč i često dubinski razmišlja o njoj:

" Blago čoveku koji ne ide na veće bezbožničko, i na putu grešničkom ne stoji, i u društvu nevaljalih ljudi ne sedi, Nego mu je omileo zakon Gospodnji i o zakonu Njegovom misli dan i noć!" (Psalam 1:1-2)

Kada vam je dovoljno stalo do poznavanja Božije reči da biste je zapamtili, onda ona postaje deo vaših misli. Iznenada se setite stihova tokom celog dana. Ako se noću probudite puni besa ili straha, možete odlučiti da se mentalno osvrnete na stihove u Božijoj Reči koji se bave tim osećanjima.

Psalmista objašnjava rezultat u čovekovom životu zbog takvog dubinskog razmišljanja: " On je kao drvo usađeno kraj potoka, koje rod svoj donosi u svoje vreme, i kome list ne vene: šta god radi, u svemu napreduje." (Psalam 1:3) Oni koji intenzivno razmišljaju o Božijoj Reči nastavljaju kada to postane teško. Ne odustaju pod pritiskom. Oni su dosledni.

Isus služi kao primer za tu doslednost. Ne možemo tvrditi da živimo tačno onako kako je živeo ovaj bezgrešni, ovaploćeni Bog, ali možemo ceniti ono što je On cenio. Uzmite bilo koje Evanđelje i počnite čitati o Isusu. Često citira Sveto pismo - iz sećanja! Skoro 10 posto Isusovih reči u Evanđeljima su citati iz Starog zaveta. Pošto je naučio napamet Pismo, Isus je mogao da koristi pravi stih u datom momentu, poput majstora koji instinktivno poseže za pravom alatkom. Isto se može dogoditi i u vašem životu.

Rimljanima 12:2 kaže: " I ne vladajte se prema ovome veku, nego se promenite obnovljenjem uma svog, da biste mogli kušati koje je dobra i ugodna i savršena volja Božija." Memorisanje Svetog pisma i svesno razmišljanje o njemu daje vam koordinatnu mrežu pomoću koje možete proceniti sve poruke koje dobijate od propagandi, prijatelja na poslu, porodice ... svega čemu ste izloženi. Umesto da ostanete prilagođeni svetu, vi ste transformisani dok vam Božija Reč obnavlja um.

Hajde da počnemo. Pogledajte vaš ručni sat (ili sat na računaru) i zabeležite vreme. Ono što sledi zahtevaće određeni napor, ali iznenadićete se koliko je zapravo potrebno vremena za savršeno pamćenje jednog stiha ili dva u Bibliji. (Čak i oni koji su zapamtili hiljade stihova započeli su pamćenjem po jednog stiha.) Pokušajmo sa Filipljanima 4:6-7:

“Gospod je blizu. Ne brinite se nizašta nego u svemu molitvom i moljenjem sa zahvaljivanjem da se javljaju Bogu iskanja vaša. I mir Božji, koji prevazilazi svaki um, da sačuva srca vaša i misli vaše u Gospodu Isusu.”

Pamćenje započinje prvo sa upoznavanjem. Pročitajte stihove nekoliko puta naglas. Ovo uključuje vaš um na tri načina: gledanje, govor i sluh. Zatim prepišite stihove na 3 × 5 karticu ili na veliki samolepljivi stiker. Pisanjem stihova na karticu imaćete zgodan podsetnik na frižideru ili ogledalu u kupatilu.

Pokušajte sada da citirate stihove iz sećanja. Ne osećajte se loše ako morate da zastanete i potražite pomoć na svojoj kartici. Samo nastavite rečenicu po rečenicu. Kada mislite da ste zapamtili stihove, ispišite ih iz sećanja.

Gotovi? Pogledajte opet sat. Vi ste sa trideset devet reči - dva stiha - bliže doslednom memorisanju.

Evo predložena lista stihova koja može da vam pomogne da započnete sa memorisanjem Svetog pisma:

 • 1. Korinćanima 10:13
 • 1. Jovanova 1:9
 • 1. Jovanova 5:11-13
 • Rimljanima 3:23
 • Jovan 1:12
 • Rimljanima 5:8
 • Efežanima 2:8,9
 • Galaćanima 2:20
 • Filipljanima 4:13
 • Rimljanima 12:1,2
 • Rimljanima 8:28
 • Jovan 16:33
 • Efežanima 6:10,11
 • 1. Petrova 5:7
 • Dela 1:8

(1) Tim LaHaye, Kako sami proučavati Bibliju (Irvine, CA: Harvest House, 1976), str. 128.